موتور سه فاز چگونه کار میکند؟

الکتروموتور 3 فاز

الکتروموتور سه فاز به طور گسترده ای در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند و به دلیل سادگی نسبی ، قابلیت اطمینان اثبات شده و ماندگاری طولانی برای بسیاری از سیستم های مکانیکی و الکترومکانیکی تبدیل به اساس کار شده اند. موتورهای سه فاز یکی از نمونه های نوعی موتور القایی است که به عنوان موتور ناهمزمان نیز شناخته می شود و با استفاده از اصول القای الکترومغناطیسی کار می کند. در حالی که موتورهای القایی تک فاز نیز وجود دارد ، این نوع موتورهای القایی کمتر در کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله ، ما در مورد اینکه الکتروموتور سه فاز چیست بحث خواهیم کرد و نحوه کارکرد آن را شرح خواهیم داد. برای مطالعه در مورد موتورهای AC، موتورهای DC و اینکه بدانید الکتروموتور چیست؟ موتورهای القایی چگونه کار می کنند به مقاله مورد نظر رجوع کنید.

فهرست مطالب

برق 3 فاز چیست؟

برای اینکه درک کنید موتور سه فاز چیست ابتدا باید متوجه بشید که برق سه فاز چیست. در تولید برق الکتریکی ، جریان متناوب (AC) که توسط یک ژنراتور ایجاد می شود دارای این ویژگی است که دامنه و جهت آن با گذشت زمان تغییر می کند.

در برق سه فاز ، که در تنظیمات صنعتی و تجاری برای راه اندازی ماشین آلات بزرگتر که نیاز به انرژی بیشتری دارند ، استفاده می شود ، سه هادی جریان الکتریکی وجود دارد که هر یک با اختلاف فاز 120o از 2π / 3 رادیان از هم جدا کار می کنند.

الکتروموتور 3 فاز چیست؟

الکتروموتور  سه فاز نوعی موتور AC است که نمونه خاصی از موتور چند فاز است. این موتورها می توانند یا موتور القایی باشند و یا موتور سنکرون. این موتورها از سه جز اصلی  استاتور ، روتور و محفظه تشکیل شده اند. برای مشاهده قیمت گیربکس خورشیدی بر روی لینک کلیک کیند.

استاتور الکتروموتور 3 فاز

استاتور متشکل از یک سری ورقه های فولادی آلیاژی است که در اطراف آنها سیم پیچ می شوند و سیم پیچ های القایی ، یک سیم پیچ برای هر مرحله از منبع برق الکتریکی تشکیل می شود. سیم پیچ های استاتور از منبع تغذیه سه فاز انرژی می گیرند.

روتر الکتروموتور 3 فاز

روتور همچنین شامل سیم پیچ های القایی و میله های فلزی متصل شده برای تشکیل مدار است. روتور شافت موتور را احاطه کرده و جز motor موتور است که برای تولید انرژی مکانیکی خروجی موتور می چرخد.

محفظه الکتروموتور 3 فاز

محفظه موتور روتور را با شافت روی مجموعه ای از یاتاقان ها نگه می دارد تا اصطکاک شافت چرخان را کاهش دهد. این محفظه دارای درپوش های انتهایی است که پایه های بلبرینگ را نگه می دارد و یک فن را به شافت موتور متصل می کند که هنگام چرخش شافت موتور می چرخد. فن چرخان از خارج محفظه هوای محیط را می کشد و هوا را از طریق استاتور و روتور مجبور می کند تا اجزای موتور را خنک کرده و گرمای حاصل از مقاومت سیم پیچ را در سیم پیچ های مختلف پخش کند.

این محفظه همچنین به طور معمول پره های مکانیکی را در قسمت خارجی افزایش داده است که برای هدایت بیشتر گرما به هوای خارج عمل می کنند. درپوش انتهایی همچنین مکانی را برای قرار دادن اتصالات الکتریکی سه فاز به موتور فراهم می کند.

موتور سه فاز چگونه کار میکند؟

موتورهای سه فاز با اصل القای الکترومغناطیسی کار می کنند که توسط فیزیکدان انگلیسی مایکل فارادی در سال 1830 کشف شد. فارادی متوجه شد وقتی هادی، مانند سیم پیچ یا حلقه سیم در یک میدان مغناطیسی در حال تغییر قرار می گیرد ، نیروی الکتریکی یا EMF القایی که در هادی ایجاد می شود. وی همچنین مشاهده كرد كه جریانی كه در يك رسانا مانند سیم جریان می یابد ، یک میدان مغناطیسی ایجاد می کند و با تغییر جریان سیم در هر دو اندازه یا جهت ، میدان مغناطیسی تغییر خواهد كرد. این امر به صورت ریاضی با بیان پیچ خوردگی میدان الکتریکی به میزان تغییر زمان شار مغناطیسی بیان می شود:

faraday

این اصول پایه ای برای درک نحوه کار یک موتور سه فاز است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله what is 3 phase motor را مطالعه کنید.

کاربرد

  •  صنایع غذایی
  • صنایع دارویی
  • صنعت خودرو سازی
  • صنایع فولاد
  • کشاورزی
  • صنعت معدن
  • الکتروموتور صنایع دریایی
  • صنایع نفت، گاز و پتروشیمی

عیب ها

الکتروموتور سه فاز یک عیب بسیار بزرگ دارد. این موتور در سرعت های پایین تر از سرعت نامی، گشتاور آنها افت می کند. در لحظه استارت برای بارهایی که نیاز به گشتاور راه اندازی بالا و یا گشتاور ثابت دارند، عملا کاربردی ندارند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی Semiconductor و استفاده از مبدل های نیمه هادی، در تولید درایو اینورتر، الکتروموتور های سه فاز القایی از انعطاف پذیری بسیار بالایی برخوردار شده بگونه ای که جای الکتروموتورهای DC را در صنعت گرفته است. برای آشنایی با عیب یابی گیربکس صنعتی به صفحه آن رجوع کنید.

انواع الکتروموتور سه فاز چیست؟

  • الکتروموتور سه فاز، DC
  • الکتروموتور AC
  • الکتروموتور سه فاز یونیورسال
  • موتورهای القایی
  • الکتروموتور سه فاز پله ایی
  • موتور های خطی

موتور القایی سه فاز چیست؟

موتورهای القایی سه فاز برای به حرکت درآوردن چرخ های صنعت استفاده می شود. علت پرکاربرد بودن این موتور ها طراحی ساده و استحکام بالای آن است. همچنین از نظر قیمت نیز مقرون به صرفه هستند. این موتور های از نظر نگهداری هزینه پایینی را شامل میشوند و برای نصب آن به منبع سه فاز نیز نیاز به تخصص خاصی ندارند. نوع معماری این موتور های ساده از موتور های DC  است. اما عملکرد آن ها و سرعت و گشتاور آن نیازمند تخصص بیشتری در مفاهیم الکتریسیته است. موتور القایی سه فاز در قدرت های متنوع تولید و روانه بازار میشود.  برای آشنایی و خرید گیربکس هلیکال به صفحه آن مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *